20. února 2010

Zřícenina hradu Holoubek

Na Dalešické přehradě si půjčte loďku a pádlujte a pádlujte asi 2,5 km od kempu až po levé straně spatříte mezi stromy torzo jedné zdi. Pokud poplujete dále, narazíte na ostrov na jehož samém vrcholu je hrad Kozlov. Bude-li málo vody, ostrov se jeví jakožto poloostov.
Ke zřícenině se nejlépe dostanete po cestě vedoucí z obce Plešice, podél Plešického potoka. Tato cesta Vás dovede na červeně značenou turistickou cestu. Po ní se vydejte vpravo k rozcestníku, který Vás již navede ke zřícenině.

ObrazekHrad Holoubek (německy Taubenstein) byl vybudován na ostrohu nad řekou Jihlavou u Plešic v první polovině 14. století pány ze Staříče; poprvé se připomíná v r. 1353. Kolem r. 1400, za domácích válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem, byl přepaden a dostal se do rukou strany markraběte Prokopa, ale za husitských válek byl v moci strany katolické. V obou případech podnikala hradní posádka časté loupežné výpady do dalekého okolí a této činnosti nezanechala ani po ukončení válek. Proto byl hrad na základě usnesení zemských stavů z r. 1444 jako loupežnické sídlo rozbořen a zůstaly z něho jen zbytky věže a hradebních zdí.

Volně přístupná zřícenina.


GPS: N 49° 10' 19.43" E 16° 03' 01.01"
Obrazek


Žádné komentáře: