3. dubna 2011

Tvrz Plešice

Reliéfní zbytky opevnění leží na začátku protáhlého výběžku do záhybu Dalešické přehrady, na druhé straně Plešického potoka než necelých 200 m vzdálený hrad Holoubek. Ten však leží o značných pár metrů níže a dokud nebylo okolí porostlé stromy jako dnes, byl hrad v pohledu z opevnění jako na dlani. Sama jejich vzájemná poloha už navozuje myšlenku, že stavba opevnění vznikla jako obléhací tvrz při dobývání Holoubka. Tato možnost se taky jeví jako nejpravděpodobnější, protože vzdálenost od vsi byla značná a na přelomu 14. a 15.století, kdy Plešické zboží drželi drobní vlastníci, byl ve vsi navíc dvůr a prostředky k vybudování větší tvrze by bylo jistě obtížné sehnat.

Stavebníkem opevnění byl tedy nejspíš Martin z Radotic. Byl majitelem Holoubka, kterému hrad okolo roku 1393 obsadil Jindřich z Kunštátu a Jevišovic a protože nepomohlo téměř 14 let soudních sporů, rozhodl se jednat sám a hrad po několika měsíčním obléhání dobyl. Po získání hradu opevnění ztratilo smysl, takže jeho život byl pravděpodobně dost krátký. Archeologický průzkum, který by to potvrdil či vyvrátil však zatím neproběhl.

Opevnění je poměrně rozsáhlé, je z hřebene vyděleno příčnými příkopy na obou stranách, asi 10m širokými a dnes již nízkým vnějším valem. Boky byly tak strmé, že zde to nebylo potřeba, ale lehčí ohrazení zde jistě stálo. Plocha jádra má asi 36 x 29m a její severozápadní část je vyvýšena. O zástavbě není nic známo, ale dá se předpokládat lehčí dřevěná konstrukce.


Dnes je blízký hrad Holoubek vidět mezi stromy až z konce výběžku, asi 100m níže za opevněním. Zde se navíc rýsuje ještě další náznak příkopu a terénních úprav, takže je pravděpodobné a ani nepřekvapuje, že k dobývání a ostřelování hradu byl výběžek využitý po celé své délce.
Obrazek
Volně přístupné.
GPS: N 49° 10' 17.99"
         E 16° 02' 51.20"

Žádné komentáře: