19. dubna 2011

Rabštejn u Dukovan

Hrad Rabštejn stával u Dukovan na strmé skále na pravém břehu řeky Jihlavy. Byla to stavba pevná a dosti rozsáhlá, o čemž dnes svědčí několik mohutných zdí bez architektonických detailů a zbytky předhradí.

Hrad byl vystavěn někdy v prvé polovině 14. století pány z Janovic. Jeho rozloha neodpovídala velikosti panství, které k němu náleželo: šlo totiž jen o vsi Dukovany a Horní Dubňany. Když markrabě Jan Jindřich obnovoval markraběcí majetek na Moravě, získal Rabštejn jeho syn markrabě Prokop, který jej postoupil svému horlivému stoupenci Hynku Jevišovskému z Kunštátu, zvanému Suchý čert. Za něho se stal hrad metlou kraje, neboť Hynek se svou posádkou podnikal do širého okolí loupežné výpravy; zvláště ohrožoval obchodní karavany, které putovaly po silnici z Brna do Vídně a do Znojma. Proto museli moravští stavové již v r. 1409 proti tehdejším držitelům hradu Jindřichu a Petru z Kunštátu vojensky zakročit.

Zajímačové z Kunštátu, vesměs stoupenci husitů, přijali na Rabštejn husitskou posádku. Po husitských válkách (ve 40. letech 15. století) odepřela rabštejnská posádka vzdát se loupežení, a proto moravští stavové Rabštejn dobyli a v r. 1446 zbořili. Od té doby zůstal v troskách. Rabštejnské zboží se stalo součástí královského majetku a král Vladislav II. je zastavil Vilému z Pernštejna, od něhož je přijali páni z Lipé.

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, Nakladatelství Svoboda, Praha 1981

  1. Obrazek
    GPS: N 49° 05' 49.34"
              E 16° 09' 13.22"




Žádné komentáře: